Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΒΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διήμερη εξόρμηση για τον καθαρισμό της παραλίας του Κάβου, που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2009, με πρωτοβουλία και οργάνωση του Πολιτιστικού Εξωραιστικού Συλλόγου Κάβου.
Στη διήμερη εξόρμηση συμμετείχαν πολλοί συγχωριανοί, οι οποίοι προσέφεραν εκτός από την προσωπική τους εργασία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Με δαπάνες του Συλλόγου μισθώθηκε ειδικός εξοπλισμός (φορτηγό, προωθητής) για τη συλλογή και αποκομιδή των συλλεχθέντων απορριμμάτων.   
Η εξόρμηση θα συνεχισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο αφενός να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της παραλίας και αφετέρου να επεκταθούμε και στον καθαρισμό στο εσωτερικό του οικισμού.
Για την επόμενη εξόρμηση θα υπάρξει ανακοίνωση από τον Σύλλογο.










  

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο Πολιτιστικός Εξωραιστικός Σύλλογος Κάβου ανακοινώνει ότι το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ., διοργανώνει καθαρισμό της παραλίας του Κάβου.

Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το Εστιατόριο Φαλκονέρα.

Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός – Σύλλογος Κάβου μετά την παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια του Δήμου Λευκιμμαίων να τροφοδοτήσει με βοθρολύματα τον αγωγό διάθεσης του Βιολογικού Καθαρισμού Λευκίμμης, με συνέπεια την πρόκληση εκτεταμένης ρύπανσης στις θέσεις ''Αγιος Προκόπιος'' και ''Ευγενιάδη'' απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση - καταγγελία.



Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ











Παραθέτουμε φωτογραφίες από τη ρύπανση που προκλήθηκε στη θέση ''Αγιος Προκόπιος'' και ''Ευγενιάδη'' εξαιτίας της παράνομης και αυθαίρετης ενέργειας του Δήμου Λευκιμμαίων να τροφοδοτήσει τον αγωγό διάθεσης του Βιολογικού Καθαρισμού με βοθρολύματα, παραβλέποντας το γεγονός ότι η εγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ. δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Εξωραιστικού Συλλόγου θα υποβληθεί καταγγελία προς κάθε αρμόδια αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.
  

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

ΧΡ.ΣΚΟΥΡΤΗΣ : ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή σεζόν, αφού η πτώση της κίνησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτη είναι η εκτίμηση του αντινομάρχη Χρ. Σκούρτη με αφορμή τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά την συμμετοχή της Ν.Α. σε 8 τουριστικές εκθέσεις.
Σημειώνεται ότι από της 8 εκθέσεις, στις 2 η Κέρκυρα συμμετείχε με δικό της περίπτερο, που είχε αρκετή προσέλευση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκούρτη “στόχος είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πτώση”. 
Ελπίδες απο τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Ωστόσο παρά την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους τουριστικούς κύκλους υπάρχουν και μηνύματα αισιόδοξα.
“Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι οι κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής”.
Ο αντινομάρχης, εκτίμησε ότι είναι αρκετοί που θα κλείσουν αργότερα, διακοπές για να δουν τις τιμές αλλά και την γενικότερη κατάσταση .
Ανέφερε ως παράδειγμα την έκθεση της Ουτρέχτης, όπου ενώ υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία που έδειχναν μείωση στην Ελλάδα των κρατήσεων της τάξης του -11%, τον Δεκέμβριο του 2008 για την Κέρκυρα είχαμε αύξηση της τάξης του 5%.
Εν κατακλείδι, ο κ Σκούρτης δήλωσε ότι αυτήν την στιγμή γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.
“Ολα τα ξενοδοχεία που είναι 5αστερα προτιμούνται από τους "καλούς", τουρίστες Δυστυχώς στην Κέρκυρα δεν έχουμε πολλά τέτοια.
Όμως για να κάνουμε τους τουρίστες να ταξιδεύουν με λιγότερα χρήματα θα πρέπει να αυξήσουμε τα μικρά ξενοδοχεία και αυτός είναι ο στόχος μας”.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων, περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών, την εφαρμογή συστημάτων μεταφόρτωσης για την αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, τη χρήση μεθόδων επεξεργασίας με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση ή την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τη διάθεση του τελικού υπολείμματος σε σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). 
Σύμφωνα και με όσα ορίζει η Οδηγία 99/31 και η ΚΥΑ 29407/3508 για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, δεν επιτρέπεται η διάθεση σε ΧΥΤΑ αποβλήτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ, ως επεξεργασία ορίζονται οι φυσικές, θερμικές, χημικές ή βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαλογής, που μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων, προκειμένου να περιοριστούν ο όγκος ή οι επικίνδυνες ιδιότητές τους, να διευκολυνθεί η διακίνησή τους ή να βελτιωθεί η ανάκτηση χρήσιμων υλών. Κατά συνέπεια, ως επεξεργασία εννοείται η διαλογή στην πηγή (συσκευασιών, οργανικών, πράσινων, επικίνδυνων οικιακών κ.α.), η μηχανική διαλογή, η μεταφόρτωση και η δεματοποίηση, καθώς και όλες οι τεχνολογίες θερμικής, φυσικής, χημικής και βιολογικής επεξεργασίας. 
Θα πρέπει να επισημάνουμε, πως δεν υπάρχει βέλτιστη τεχνολογία για το σύνολο των περιπτώσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς κάθε μία από αυτές παρουσιάζει  μεινεκτήματα και πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς (ΦοΔΣΑ) που θα κληθούν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα έργα. Κρίσιμη παραμέτρος σχεδιασμού είναι η ποιοτική και ποσοτική σύσταση των αποβλήτων αλλά και ο βαθμός ανάπτυξης της αγοράς για την αξιοποίηση των προιόντων (RDF, Compost, ανακυκλώσιμα). Οι παράμετροι αυτοί επηρεάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας που θα επιλεχθεί, τόσο από οικονομική (βιωσιμότητα της μονάδας, απαιτούμενο gate fee) όσο και από τεχνική και περιβαλλοντική άποψη (βαθμός αξιοποίησης δευτερογενών προιόντων, τελική εκτροπή από ΧΥΤΥ κ.α.). Στην περίπτωση που για παράδειγμα δεν είναι δυνατή η απορρόφηση των παραγόμενων RDF/SRF,  compost στην αγορά, τότε αυτά θα καταλήξουν σε χώρους διάθεσης μειώνοντας σημαντικά την εκτροπή σε σχέση με τον αρχικό όγκο των αποβλήτων. Είναι προφανές ότι η επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας, θα πρέπει να τεκμηριώνεται μέσω της εκπόνησης εξειδικευμένων τεχνικών μελετών.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο νομού Ρεθύμνου η τελετή απονομής των βραβείων στους καθαρότερους οικισμούς του νομού από τη Νομαρχία Ρεθύμνου.
Τα βραβεία ήταν τα ακόλουθα :
α. "Σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου μας"
β. "Οργανωμένου Οικισμού" και
γ. "Τουριστικής συνείδησης" για την χρονική περίοδο 2007-2008.

Στην ομιλία του ο νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, τόνισε την σπουδαιότητα από την άμιλλα των οικισμών για την βράβευση, καθώς και την επικουρικότητα στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με το πολιτιστικό απόθεμα της ενδοχώρας του νομού, αλλά και το απαράμιλλο φυσιογεωγραφικό περιβάλλον μας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων στα χωριά που έχουν αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα διατήρησης της Κρητικής κουλτούρας και παράδοσης, σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο στους σημερινούς καιρούς.

Η Επιστημονική επιτροπής αξιολόγησης αποτελούνταν από τους :
1. Νικολούδη Ιωάννη, νομαρχιακό σύμβουλο
2. Μπερέτη Ευστράτιο, από το Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων
3. Μαρκάκη Ευάγγελο, περιβαλλοντολόγο
4. Παπαδουράκη Ευαγγελία, από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης
5. Σπαντιδάκη Σήφη, από τον Ορειβατικό Σύλλογο
6. Σπανδάγου Χριστίνα, από το ΤΕΕ
7. Φιολιτάκη Αναστασία, από την Αρχαιολογία
8. Μενιουδάκη Εμμανουήλ, διευθυντή Τουρισμού, Αποδήμων & Αθλητισμού.

Τα κυριότερα κριτήρια ήταν:
Η ποιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων του οικισμού
Η γενική εικόνα του οικισμού
Η αισθητική των κτισμάτων
Η ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων
Η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης
Οι υποδομές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων
Οι υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών
Η απουσία των χωματερών, λυμάτων, χοιροστασίων κλπ
Η απουσία αυθαιρέτων και αντιαισθητικών κατασκευών
Η ποιότητα και σήμανση του οδικού δικτύου
Τέλος, έγινε η τελετή βράβευσης με την χορηγία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου ενός μικρού συμβολικού χορηγήματος, αλλά και την δέσμευση ότι υλοποιούνται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι δεσμεύσεις της ΝΕΤΠ Ρεθύμνης αναφορικά :
α. Στη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου αναφοράς για τα «Καθαρά χωριά» στην νέα ιστοσελίδα της ΝΕΤΠ Ρεθύμνης.
β. Στην έκδοση τετράγλωσσου οδηγού έντυπης αναφοράς των οικισμών για να προστεθεί στο πληροφοριακό υλικό της ΝΕΤΠ και
γ. Στην ειδική σηματοδότηση – σήμανση με stands στα βραβευμένα χωριά.

Τα βραβεία παρέλαβαν οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων των κάτωθι οικισμών :
α. Αργυρούπολη – Αλεβυζάκης Παντελής
β. Αρχαία Ελεύθερνα – Δροσάκης Ελευθέριος
γ. Γαράζο – Κλάδος Μανούσος
δ. Κάτω Βαλσαμόνερο – Ανδρουλιδάκης Δημήτρης
ε. Κούφη – Τσουκνάκης Μαρίνος
στ. Λαγκά – Σπινάκης Βασίλης
ζ. Μέρωνας – Λιουδάκης Γιώργος
η. Μούνδρος – Φραδέλλος Κωστής
θ. Πρασσες – Μανταφουράκης Παναγιώτης και
ι. Χρωμοναστήρι – Δεληγιαννάκης Νίκος

Με το κλείσιμο της εκδήλωσης κοινή διαπίστωση ήταν η επιτυχία διοργάνωσης του θεσμού βράβευσης των "Καθαρότερων οργανωμένων παραδοσιακών οικισμών του Ν. Ρεθύμνου" και ανανεώθηκε το ραντεβού αξιολόγησης για το 2009.

ΠΗΓΗ :
TRAVEL DAILY NEWS

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα ίδια δεν γίνονται και στην Κέρκυρα, και ειδικά στον Δήμο Λευκιμμαίων ;