Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 2010


Ακόμη δυσκολότερες ημέρες αναμένει ο ελληνικός τουρισμός το 2010, σε σχέση με τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πωλήσεων πακέτων ταξιδιωτικών διακοπών για τη χώρα μας. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν, χθες, από 5 ειδικούς αναλυτές της εταιρείας GFK από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη... Γαλλία τη Ρωσία και την Ιταλία που βρέθηκαν στα γραφεία της Αθήνας κάνοντας απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου και εκτιμήσεις για την προσεχή σεζόν. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη συνεχή έρευνα Tourism Panel της GFK σε, περίπου, 40.000 σημεία πώλησης ταξιδιωτικών πακέτων στις παραπάνω χώρες και στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπιστώνεται μείωση κατά 13,4% των πωληθέντων πακέτων στη Βρετανία για διακοπές στην Ελλάδα την προσεχή σεζόν και 3% στη Γερμανία. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Gfk Ηellas Ltd κ. Σπύρος Καμηλέρης για τις δράσεις προβολής και διαφήμισης των προορισμών είναι το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο κορυφώνονται οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Φέτος, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Βρετανών διατήρησε η Ισπανία αν και σε σχέση με πέρυσι εμφάνισε πτώση κατά 22%. Στη δεύτερη θέση για τους Βρετανούς ακολουθεί η Τουρκία, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων κατά 26% σε σχέση με το 2008. Η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στις ταξιδιωτικές επιλογές των Βρετανών εμφανίζοντας συνολική πτώση της τάξης του 20%. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν η Κρήτη και η Ζάκυνθος που η πτώση άγγιξε το 35% και το 29% αντίστοιχα.
Η δεύτερη σπουδαιότερη αγορά προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας, η Γερμανία, το φετινό καλοκαίρι εμφάνισε πτώση κατά 4,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Gfk, η πτώση δεν ήταν μεγάλη καθώς οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2008 περίοδο κατά την οποία δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η διεθνής κρίση.
Την Κρήτη επέλεξαν περισσότερο φέτος για τις διακοπές τους στη χώρα μας οι Ρώσοι τουρίστες. Ειδικότερα, το 40,7% ταξίδεψε στην Κρήτη, το 24,7% στη Χαλκιδική, το 16,3% στη Ρόδο, το 7,7% στην Αθήνα και το 6,9% στην Κέρκυρα. Στο πρώτο εξάμηνο οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ήταν λιγότεροι κατά 18%. Το 40,5% των Ρώσων που επισκέφθηκαν την Κρήτη ξόδεψαν πάνω από 2.300 ευρώ/άτομο. Στη Χαλκιδική το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 34%, στη Ρόδο, 50,2%, στην Αθήνα 20,4% και στην Κέρκυρα άγγιξε το 48,3%.
Από τους συνολικά 3,2 εκατ. Ιταλούς που ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι η χώρα μας απέσπασε συνολικά το 13% της αγοράς. Σύμφωνα με την GfK, το 79% των Ιταλών επισκέπτονται τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Την πρώτη θέση στις επιλογές των Γάλλων ήταν ο εσωτερικός τουρισμός παρουσιάζοντας αύξηση 9%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Τυνησία με άνοδο 26%. Ακολουθεί η Ισπανία με μείωση 2%, ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα με πτώση 17%.